Közel nullára csökkent a Simnest Aviation hatvani üzemének energiaigénye

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult épületenergetikai fejlesztések eredményeképp a repülőgép szimulátorokat fejlesztő és gyártó cég hatvani üzeme teljes mértékben gázfüggetlenné vált, villamosenergia szükségletét pedig egy 48,8kWp-es napelemrendszer látja el, így közel 35 tonnával csökkent a telep éves CO2 kibocsátása.

A kedvezményezett neve: Simnest Aviation Kft.
A projekt címe: Energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések a SimNest Kft-nél
A támogatás mértéke: 90%
A projekt tényleges befejezési dátuma: 2023.08.17.
A projekt azonosító száma: GINOP-4.1.5-22-2022-00144Európai Regionális Fejlesztési Alap


A Simnest Aviation Kft. a nemzetközi légiközlekedési ipar egyik jelentős magyarországi képviselője. A cég közel tíz éve gyárt saját fejlesztésű, Airbus A320-as repülőgépen alapuló szimulátorokat, melyeken jelenleg a világ hat országában oktatják a jövő kereskedelmi pilótáit. Hatvani összeszerelő üzemük főépülete két csarnokból és az azokat összekötő kétszintes irodaépületből áll. A 110,9 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő támogatással megvalósuló projekt keretében az épület teljes, 768 m2-nyi falfelülete 15 cm vastagságú polisztirollal lett szigetelve, az irodarész padlásfödémjének 237 m2-es felületére 25 cm vastagságú kőzetgyapot szigetelés, a csarnokok 538 m2-es tetőszerkezetére pedig 120 mm vastagságú szendvics szerkezetű panelek kerültek.


A csarnokok öt garázskapuját szigetelt, szekcionált kapukra cserélték, kopolit és szigeteletlen fémkeretes ablakai közül tizenhatot befalaztak és szigeteltek, tizenkilencet pedig korszerű, szigetelt ablakra cseréltek. Hasonlóan jártak el a kétszintes irodaépület esetében is. A korábbi négy fémajtóból és harmincnyolc ablakból kettőt-kettőt befalaztak, a megtartott két ajtót és harminchat ablakot szigetelt műanyag nyílászáróra cserélték. Összességében így az épület 208 m2 méretű szigeteletlen vagy korszerűtlen szigetelésű nyílászáró felülete 158 m2 korszerű szigetelt nyílászáróra változott.


Teljes egészében megújult az épület fűtési rendszere is. Megszűntették a csarnokok gázüzemű sugárzóernyőit, valamint az irodaépület gázkonvektoros és kondenzációs gázkazánról fűtött radiátoros rendszerét is. Az új fűtési rendszert négy darab FISHER e-HeatR FHF-WHS-161CE3-3F típusú, A++ energiahatékonysági osztályú, 4*16 KW fűtési teljesítményű levegő-víz hőszivattyú táplálja, így az üzem teljesen gázfüggetlenné vált. A hőleadásról az irodákban tizenhét darab parapetre szerelt fan-coil, a csarnokokban textil légcsatornákkal ellátott, 2-2 db LENNOX COMFAIR HH40 típusú fan-coil berendezés gondoskodik. Ez utóbbit szükség esetén elektromos sugárzó panelek egészítik ki. Az üzem melegvíz igényét három decentralizált villanybojler elégíti ki. 


A felújítás során a hőkomfort mellett nagy hangsúlyt fektettek a munkavégzéshez szükséges megfelelő világítás kialakítására is. Ennek érdekében a hagyományos és halogén világítást a komplexum 972 m2-én alacsony energiafogyasztású modern LED-ekre cserélték. 


Az energiahatékonyság tekintetében rendkívül jelentős növekedést eredményezett az ingatlan udvarára telepített 48,8kWp-es napelemrendszer, amely az épület és az épületgépészeti rendszer fogyasztását is el tudja látni. Ennek köszönhetően a Simnest Aviation hatvani telephelyét villamosenergia tekintetében is sikerült önellátóvá alakítani.


A megvalósult épületenergetikai fejlesztések révén az épület éves CO2 kibocsátása a kiinduló 41,99 tonnáról 7,25 tonnára csökkent, energetikai minőség szerinti besorolása a fejlesztést megelőző EE kategóriáról a beruházás hatására BB (Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) kategóriára módosult. 

Newsletter

Stay up to date with our current news
and developments. We never send
more than 2 emails / month.