Új oktatási rendszerhez rugalmasan testre szabható repülés szimulációs oktató eszköz fejlesztése

A magyarországi Simnest Aviation szimulátor gyártó és a belga Skywings Flight Trainings oktató szervezet fejlesztő csapata a nemzetközi Eureka szervezet által támogatott közös projektben dolgozik együtt egy új repülés szimulációs szoftveren.


A kereskedelmi pilóta képzésben használt repülés szimulációs eszközöket nemzeti hatóságok hagyják jóvá, Európában az EASA (European Aviation Safety Agency) felügyeletével. A jelenlegi szabályozások közel 30 éve vannak hatályban, melyek elavultságát támasztja alá, hogy bár 9 eltérő FSTD (Flight Simulation Training Device) típust különböztetünk meg, ebből csupán 4-et használnak jelenleg.


Az iparág meghatározó szereplői felismerték, hogy szükség van egy új szimulátoros képzési rendszerre, ami nagyobb rugalmassággal kezelne és elérhetővé tenné a legújabb képzési irányelveket követő képző eszközöket, a biztonság fenntartása mellett. Az EASA társadalmi egyeztetésre adott ki egy ajánlást az Európai Uniós szabályozási keretrendszerhez, amely innovatív megközelítéssel határozza meg a jövőbeni FSTD-k adottságait. A képzőcszervezeteknek meg kell határozniuk az eszközök adottságait (ezt az ún. FCS (FSTD Capability Signature) foglalja magába) a képzési feladat célját és az FSTD jellemzőit, valamint pontossági szintjének összehasonlítási elemzését alapul véve.


A Simnest Aviation fejlesztéseiben már most is arra törekszik, hogy magas pontossági index-szel rendelkező, rögzített vázú FTSD-ket állítson elő, amelyek kitöltik az űrt a felső kategóriás, típus specifikus, illetve az általános bemutató jellegű szimulátorok között. A szabályozások változásának trendje jól illeszkedik az általuk kigondolt és követett fejlődési tervezethez, amely egy rugalmasabb szimulátor keretrendszert valósít meg. A szoftver platform tartalmazza egy komplex FSTD rendszer építőelemeit, valamint lehetőséget nyújt az iparágban elterjedt komponensek integrációjára. A fejlesztés végterméke egy olyan szimulátor szoftver, amely egy adott FCS-hez programozható oly módon, hogy a megadott képzési feltételeknek eleget tegyen. A projekt eredménye hozzájárul a biztonsági, a gazdasági, a környezeti és szociális területen, az EASA által megcélzott pozitív hatások eléréséhez.


A projekt megvalósítására létrejött nemzetközi konzorcium az európai kutatás fejlesztést támogató Eureka Network szervezettől EUREKA tanúsítást szerzett.


Támogatás


Kedvezményezett neve: Simnest Aviation Kft.
A projekt címe és célja: Új oktatási rendszerhez rugalmasan testre szabható repülés szimulációs oktató eszköz fejlesztése
A projekt azonosító száma: 2020-1.2.3-EUREKA-2021-00009
Támogatás összege: 68,91 millió forint
Támogatás mértéke: 64,99%
A projekt tervezett befejezése: 2023. 08. 31. 

Newsletter

Stay up to date with our current news
and developments. We never send
more than 2 emails / month.